جایزه نوبل معتبرترین جایزهٔ علمی است که به یک دانشمند تعلق میگیرد. جایزه نوبل در سال ۱۸۹۵، به وصیت کارخانهدار و شیمیدان سوئدی، آلفرد نوبل که بیشتر او را به دلیل ابداع دینامیت میشناسند، پایهگذاری شد. در سال ۱۹۰۱ میلادی، نخستین جوایز این بنیاد اهدا شد. طبق وصیت وی، پنج جایزه بهطور سالانه در رشتههای فیزیک، شیمی، فیزیولوژی و پزشکی، ادبیات، جایزه نوبل اقتصاد و صلح؛ به افرادی تعلق میگیرد که بیشترین خدمت را به بشر کرده باشند. ششمین جایزه یعنی نوبل اقتصاد نیز در سال ۱۹۶۸ میلادی، توسط بانک مرکزی سوئد پایهگذاری شد که البته در لیست جوایز مرتبط با بنیاد نوبل جایی ندارد. با ما همراه باشید تا شما را درباره ۱۰ حقیقت جالب درباره نوبل آشنا کنیم.
10- مورد دهم
جوانترین برنده جایزه نوبل لورنسس براگ است که در ۲۵ سالگی نوبل فیزیک را به همراه پدرش دریافت کرد. مسنترین برندگان جایزه هم ۸۸ ساله بودهاند.
9- مورد نهم
جالب است بدانید مهاتما گاندی از بزرگترین فعالان صلحجوی راه آزادی و حقوق انسانها، اگر چه از سال ۱۹۳۷ تا ۱۹۴۸ هر سال کاندیدای جایزه صلح شد ولی هرگز به آن نرسید. اگر چه در سالی که او ترور شد نوبل صلح را به این عنوان که «کاندیدای شایستهای وجود ندارد» به هیچ کس ندادند که در واقع به نوعی به او دادند. بعدها هم وقتی به دالایی لاما جایزه صلح دادند، اعلام کردند که این جایزه ادای دینی به گاندی هم هست، ولی دیگر چه فایده؟!
8- مورد هشتم
جایزه صلح نوبل تنها به کسانی میرسد که زنده باشند. دگهامرشولد و اریک اکسل کارفلت دو برنده بدشانسی بودند که در فاصله کاندیداتوریشان تا دریافت جایزه صلح و ادبیات از دنیا رفتند.
7- مورد هفتم
جایزه صلح نوبل ۱۹۷۳ را برای تلاش در راه برقراری صلح در ویتنام به طور مشترک به هنری کیسینجر، وزیر امور خارجه آمریکا و لهدوک تو از ویتنام دادند. تصمیم کاملاً عجیبی بود. در طول یک سال قبل از آن آمریکا ویتنام را به طور گستردهای بمباران کرده بود و هزاران بیگناه را کشته بود. آن روزها دست آمریکا در بمباران کامبوج که منجر به مرگ صدها هزار نفر شد، رو شده بود. لهدوک به خاطر کیسینجر جایزه را قبول نکرد. به جز اوژان پل سارتر، نویسنده، فیلسوف و متفکر فرانسوی هم در سال ۱۹۶۴ از دریافت جایزه ادبیاش با این عنوان که «او را به بخشی از یک سازمان تبدیل میکند» خودداری کرد.
6- مورد ششم
تنها لینوس پاولینگ و ماری کوری هستند که در دو رشته مختلف نوبل دریافت کردهاند. خانواده کوریها که فوقالعادهاند! ماری دو نوبل برده. همسرش پیر، دخترشان ایرن و دامادشان فردریک بولیوت هم نوبل بردند.
5- مورد پنجم
نوبل ادبیات ۱۹۵۳ در میان حرف و حدیثهای بسیار به وینستون چرچیل رسید. آن سال کاندیداهای لایقی از جمله گراهام گرین زنده بودند که همه از انتخاب شدن چرچیل انگشت به دهان ماندند.
4- مورد چهارم
سال ۲۰۰۹ جایزه صلح نوبل را به باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا دادند که صدای خیلیها را در آورد. منتقدان معتقد بودند اوباما نتوانسته شعارها و وعدههایش از جمله تعطیلی زندان گوانتانامو را عملی کند.
3- مورد سوم
رابرت میلیکان در سال ۱۹۲۰ به خاطر اندازهگیری بار الکترون کاندیدای جایزه فیزیک نوبل شد. در همان سال فلیکس ارنفست ادعا کرد بارهایی کوچکتر از بارهای بنیادی میلیکان اندازهگیری کرده و میلیکان جایزه را از دست داد ولی سه سال بعد معلوم شد ادعای ارنفست اساس ندارد و جایزه میلیکان را پس دادند.
2- مورد دوم
فکرش را هم نمیکنید که در سال ۱۹۳۷ چه کسی کاندیدای دریافت جایزه صلح نوبل بود، آدولف هیتلر! او را «رای جی برانت» عضو پارلمان سوئد، کاندیدا کرده بود. اگر چه او خیلی زود از فهرست خارج شد ولی کاندیدا شدنش هم خندهدار به نظر میرسید.
1- مورد اول
جایزه صلح سال ۱۹۷۸ را در حالی به مناخیم بگین، نخست وزیر رژیم صهیونستی دادند که اقدامات غیر انسانی او بر کسی پوشیده نبود. چهار سال بعد هم او شاهکارهایش را با قتل عام اردوگاههای فلسطینی در لبنان تکمیل کرد تا اعتبار جایزه را به کلی زیر سؤال ببرد.
خانواده من هم مثل خانواده کوری هست . ولی تنها فرقش اینه که ما در مبحث زخم بستری جایزه گرفتیم
امیدوارم جوانترین برنده جایزه”نوبل”من بشم! من الان 12 سالمه و همیشه آرزو داشتم جوانترین برنده نوبل به خصوص “صلح نوبل”بشم. (چون من عاشق صلح و عدالتم!) امیدوارم به آرزوم برسم و جوانترین برنده جایزه صلح نوبل بشم.(البته من به فیزیک و شیمی هم علاقه دارم.)
موفق باشییی👍👍
سلام مطلبتون عالی بود! در ضمن در سال 1937 هنوز جنگ جهانی دوم شروع نشده بود که هیتلر در تاریخ بدنام بشه. اما به نظر من هیتلر انسان بسيار خوبی بود و برای آبادانی کشور آلمان و رفاه مردم آلمان در اوج بحران زحمات بسيار زیادی کشید! آلمانی ها باید همیشه قدردان زحمات هیتلر باشند! من خودم تاریخ رو بسیار مطالعه کردم که اینها رو فهمیدم. پبشنهاد می کنم حتما کتاب “نبرد من”هیتلر رو بخونید، اون موقع دیدگاهتون نسبت به هیتلر کاملا عوض میشه! من یه جا خوندم هیتلر درآمدی از رهبر بودنش نمی گرفته و تمام درآمدش از فروش… بیشتر بخوانید »
آقای امیر واقعن ممنون از مطالبی که درباره نوبل وموضوعات پیرامونش وممنون بخاطر زحماتتون…کارت بیسته بیسته
آفرین،امیر جان استفاده کردم.