ما در دنیای بسیار بزرگی زندگی میکنیم. به اعتقاد دانشمندان انسانها فقط موفق به کشف ۲ میلیون گونه از ۱۰ میلیون گونه جانوری که در طبیعت زندگی میکنند، شدهاند. متاسفانه تعداد زیادی از این گونههای جانوری شناختهشده هم قبل از کشف توسط انسان منقرض شدهاند.
گونههای جانوری شناختهشده کمک زیادی به شناخت راههای مختلف و البته عجیب رشد روی کره زمین میکنند. به همین خاطر است که کشف گونههای جدید جانوری هیچگاه اهمیت خودش را از دست نمیدهد و مرتباً خبر کشف گونههای جانوری جدید در اخبار علمی شنیده است. کالج محیط زیست دانشگاه SUNY و موسسه بینالمللی اکتشافات جنگلی هر ساله لیستی را منتشر میکنند که جالبترین گونههای جانوری شناختهشده آن سال را مشخص میکند. لیستی که برای سال ۲۰۱۴ منتشر شده بسیار جالب و متنوع است. در این لیست با حیوانات مختلفی مثل یک مرغ شکارچی منقرض شده، یک عنکبوت آکرباتیک و حیوانی شبیه قارچ آشنا میشوید که با درخت زندگی فعلی جور در نمیآید.
10- سر به سر این مرغ نگذارید
حیوان اول یک دایناسور تازه کشف شده به نام Anzu wyliei است که در واقع نوعی مرغ محسوب میشود. قد این دایناسور که در آمریکای شمالی زندگی میکرده تا ۳٫۵ متر و وزنش هم تا ۲۷۲ کیلوگرم میرسیده است. به خاطر همین جثه بزرگ است که این مرغ برای تغذیه به گیاهانی که اطرافش بودند بسنده نمیکرده است. محدوده دقیق زندگی این گونه جانوری حوالی داکوتا بوده است و جزو دایناسورهای معاصر تی رکس محسوب میشود. همانطور که در تصویر میبینید به احتمال زیاد روی بدن این دایناسور یک لایه نازک پر وجود داشته است.
این مرغ حیوانات کوچک و تخمهای آنها را شکار میکرده اما از بچهها و تخمهای خودش خیلی خوب مراقبت میکرده است. دیرینهشناسان شواهدی پیدا کردهاند که این مرغ لانهای برای تخمهایش میساخته و تا بیرون آمدن جوجهها از تخم از کنار لانه تکان نمیخورده است.
9- یک گیاه انگلی
این گیاه پیازدار و عجیب (با نام علمی Balanophora coralliformis) فقط در یک طرف یکی از کوههای کشور فیلیپین رشد میکند. این گیاه تاکنون فقط در دامنه غربی کوه مینگان و بینارتفاع ۱۴۶۵ تا ۱۷۳۵ متری دیده شدهاست. این گیاه یکی از گیاهان انگلی است که خودش نمیتواند فتوسنتز کند و به همین خاطر از ریشههای گیاهان اطرافش تغذیه میکند. این گیاه انگلی که با غدههای ناهموارش شناخته میشود بیشتر شبیه مرجانهای دریایی است تا گیاهان روی زمین. از این گونه گیاهی کمتر از ۵۰ نمونه یافت شده که نشان میدهد این گونه در حال انقراض است.
8- عنکبوت آکرباتیک
همه ما عنکبوتها را در حال خزیدن میبینیم اما عنکبوت آکرباتیک کلهمعلق میزند. این عنکبوت خیلی خوب از دستها و پاهایش استفاده میکند و برای حرکت بهتر کاملاً آنها را به خدمت میگیرد.
این عنکبوت که فقط به رنگ قهوهای کمرنگ است در تپههای مراکش زندگی میکند. عنکبوت آکرباتیک در لانهای که با شن و تار میسازد زندگی میکند و به این ترتیب از خودش در برابر شکارچیها و آفتاب صحرا هم مواظبت میکند. این عنکبوت وقتی احساس خطر میکند واکنش عجیبی نشان میدهد: شروع به کلهمعلق زدن با سرعت ۲ متر در ثانیه میکند که باعث میشود خیلی زود تپهها را بالا و پایین کند و از دست شکارچی فرار کند.
7- حیوان یا قارچ
Dendrogramma enigmatica یکی از رازهای علمی سال ۲۰۱۴ محسوب میشود. این حیوانات کوچک شبیه قارچ هستند و طول ساقه آنها ۸ میلیمتر و عرض کلاهکشان هم فقط ۱۱ میلیمتر است (تصویر بزرگنمایی شدهاست). قسمت انتهایی ساقه این گونه جانوری در دهان/ مقعد ترکیبی تمام میشود و کلاهکشان هم شامل شبکهای از لولههای گوارشی است. این حیوان عجیب در حین جمعآوری گل در سواحل استرالیا کشف شده اما هنوز مشخص نیست که در محیط بومی خودش چگونه زندگی میکند. محققان تاکنون نتوانسته است این حیوان شبیه قارچ را در هیچیک از شاخههای درخت زندگی قرار دهند. احتمالاً این حیوان یکی از نوادگان شانهداران یا چترداران دریایی است؛ اگرچه به خاطر ویژگیهای ترکیبیاش به هیچیک از این دو گروه تعلق کامل ندارد.
6- این زنبور یک مادر واقعی است
بیشتر اوقات عجیبترین سیستمهای دفاعی در حیوانات تخمگذار دیده میشود. این حیوانات برای نگهداری از تخمهایشان روشهای بسیار عجیبی دارند. گونه زنبور Deuteragenia ossarium که در سال ۲۰۱۴ کشف شده هم روش خاصی برای حفاظت از تخمهایش دارد. این زنبور ابتدا یک عنکبوت را شکار میکند و آن را در ساقه توخالی یک گیاه قرار میدهد. سپس داخل لوله تخمگذاری میکند و آن را با استفاده از خاک مهر و موم میکند. زنبور این کار را چند بار تکرار میکند تا یک محفظه امن برای تخمها ایجاد بشود. تار عنکبوت هم باعث جذب حشراتی مثل مورچه میشود و در نتیجه غذای موردنیاز مورچهها به محض تولد تأمین میشود.
خبر کشف این گونه از زنبور باهوش که در شرق چین زندگی میکند با واکنشهای زیادی همراه بود و تا مدتها در وبسایتهای مختلف از آن صحبت میشود.
5- قورباغهای که تخم نمیگذارد
قورباغه Limnonectes larvaepartus که به قورباغه نیشدار هم معروف است کاری به تخمگذاری ندارد و نوزاد قورباغه به دنیا میآورد. بیشتر قورباغهها از طریق تخمگذاری تولید مثل میکنند و این وضعیت بین دوزیستان بسیار نادر و عجیب است. وقتی جیم مگ گوایر از دانشگاه کالیفرنیا برای اولین بار این قورباغه را در اندونزی شکار کرد، تصور میکرد با یک قورباغه نر طرف است. اما به محض اینکه قورباغه را در دستش گرفت نوزادها از شکم مادر خارج شدند و روی دستش ریختند.
قورباغه نیشدار تنها گونه قورباغه شناختهشدهاست که نوزاد قورباغه به دنیا میآورد (چند گونه نادر هم بچه قورباغه به دنیا میآورند). این قورباغهها در فک پایین خود چند دندان نیشدارند که هنگام مبارزه بر سر غذا یا جانشان از آنها استفاده میکنند.
4- یک حشره غولپیکر
Phryganistria tadaoensis یک گونه جدید از یکی از خانوادههای حشرات است که با اندام دراز و بزرگشان شناخته میشوند. بدن این نوع حشرات مثل یک شاخه بلند است و استتار آن بسیار راحت است. این گونه که در ویتنام یافت میشود تا ۲۳ سانتیمتر رشد میکند.
شاید انتظار داشته باشید این حشره بزرگ خشن هم باشد اما اینطور نیست. شاید بتوان این حشره را جزو بیآزارترین حشرات قرار داد. این حشره غولپیکر که در ویتنام یافت میشود بیشتر اوقات به برگهای درختان میچسبد و از آنها تغذیه میکند. ظاهر متفاوت این حشره بهخوبی او را استتار میکند و به همین خاطر تابهحال در حال فرار و درگیری مشاهده نشدهاست.
3- حلزون دریایی الکتریکی
این حیوان زیبا که در تصویر میبینید نوعی حلزون دریایی است که به نظر میرسد با نئون تزیین شدهاست. این حلزون که در سواحل ژاپن کشف شدهاست بسیار کوچک است و طول آن فقط بین ۱۷ تا ۲۸ میلیمتر است.
حلزون دریایی الکتریکی با جلبکهای درون معدهاش همزیستی دارد و به این ترتیب هم جلبکها در یک محیط مساعد رشد میکنند و هم مواد غذایی موردنیاز حلزون فقط از رژیم غذاییاش تأمین نمیشود.
2- کشف گونه جدید در دل یک گیاه معمولی
گاهی اوقات گونههای جانوری و گیاهی جدید درست جلوی چشم ما مخفی شدهاند. Tillandsia religiosa گیاه سبز و قرمزی است که در این دسته قرار میگیرد. سالهاست که مردم محلی از این گیاه که در مکزیک رشد میکند در فصل کریسمس برای تزیین استفاده میکنند. بااینوجود سال گذشته برای اولین بار بود که این گیاه به لحاظ علمی بررسی شد و مشخص شد یک گونه جدید است.
1- ماهیهایی که کف دریا را تزیین میکنند
غواصهایی که در جزایر ژاپن فعالیت میکنند به دیدن الگوهای دایرهای زیبای کف اقیانوس عادت دارند. این الگوها که گاهی قطرشان به دو متر میرسد حاصل حرکت یک گونه جدید ماهی ۱۲ سانتیمتری هستند.
کشف Torquigener albomaculosus یک گونه جدید ماهی پوفر یک راز الگوهای کف دریا را که از سال ۱۹۹۵ درباره آن صحبت میشد را حل کرده است. ماهیهای نر با چرخ زدن در آب این الگوها را ایجاد میکنند و ماهیهای ماده آنها را رصد میکنند تا طرح موردعلاقهشان را انتخاب کنند. اگر ماهی ماده از یکی از طرحها خوشش بیاید در آنها تخمگذاری میکند و پستی و بلندیهای شن هم از تخمها دربرابر جریان آب محافظت میکند.
جالب بود فقط یکی از عکس ها شبیه خروس بود، هیولا خروسی میشه گفت بهش