در حالی که ممکن است بعضی از این عجایب برای برخی افراد آشنا باشد اما در کل نسبت به عجایب هفتگانهی معروف، این عجایب چندان مشهور نیستند. با وجود این هر یک از مکانهایی که در زیر ذکر شدهاند نکتهی جالب توجهی داشتهاند و لازم است که در این لیست آورده شوند.
10- طبقات پلکانی برنج بانائو در فیلیپین
این طبقات پلکانی برنج، ۲۰۰۰ سال قدمت دارند که توسط گذشتگان مردم بومی منطقه در کوهستان ایفوگائو در کشور فیلیپین کنده شدهاند. مردم فیلیپین این طبقات برنج را هشتمین عجایب جهان میدانند. بر اساس باور عمومی این طبقات با حداقل امکانات و بیشتر به وسیلهی دست کنده شدهاند. این طبقات پلکانی در ارتفاع ۱۵۰۰ متری از سطح دریا قرار دارند و مساحتی معادل ۱۰.۳۶۰ کیلومتر مربع از مناطق کوهستانی را در بر گرفتهاند. این طبقات بوسیلهی یک سیستم آبیاری باستانی، از جنگلهای بارانی که در بالای آنها قرار دارند تغذیه میشوند. گفته میشود اگر این طبقات پشت سر هم قرار گیرند نیمی از کرهی زمین را دور میزنند. افراد محلی هنوز هم در این محل برنج و سبزیجات میکارند و در نتیجه باعث فرسایش تدریجی این طبقات میشوند که نیاز به مراقبت و ترمیم دائمی دارند.
9- سی گیریا در سریلانکا
سی گیریا یا صخرهی شیر، بقایای یک دژ و قلعهی صخرهای باستانی است که در منطقهی متاله در کشور سریلانکا قرار گرفته. این قلعه با بقایای شبکهی گستردهای از باغها، آب انبارها و بناهای دیگر احاطه شده. این محل که یکی از جاذبههای گردشگری سریلانکا نیز هست بخاطر نقاشیها یا دیوار نگارههای باستانی که یاد آور غارهای آجانتا در هندوستان هستند نیز معروف است. قلعهی سی گریا در زمان فرمانروایی شاه کاساپای اول (در سالهای ۴۷۷ تا ۴۹۵ میلادی) ساخته شده است و یکی از هفت میراث جهانی یونسکو در سریلانکا است. احتمالاً صخرههای این محل در دورههای ماقبل تاریخ مسکونی بودهاند. در حدود قرن پنجم پیش از میلاد از غارهای این محل بعنوان صومعه یا عبادتگاه توسط زاهدان بودایی استفاده میشده است.
8- برج هرکول در اسپانیا
برج هرکول یک فانوس دریایی باستانی رومی است که بر روی یک شبه جزیره ساخته شده و در فاصلهی ۱.۵ کیلومتری از سنتره در گالیسیا در شمال غربی اسپانیا قرار گرفته است. ارتفاع این برج ۵۵ متر است و روی آن به سمت اقیانوس اطلس شمالی است. قدمت این بنا به ۱۹۰۰ سال میرسد و در سال ۱۷۹۱ بازسازی شده است. این برج قدیمیترین فانوس دریایی رومی است که هنوز هم به همین منظور از آن استفاده میشود.
7- تورون در لهستان
تورون شهری در شمال لهستان است، در نزدیکی رودخانهی ویستولا. این شهر قرون وسطایی زادگاه نیکولاس کوپرنیک، ستارهشناس مشهور است. ساخت اولین خانههای این شهر به حدود سال ۱۱۰۰ قبل از میلاد باز میگردد. در طول قرون وسطی یعنی قرن هفتم تا سیزدهم میلادی، اینجا یک محلهی قدیمی لهستانی بوده است، بعداً در دههی ۱۲۳۰ شوالیههای توتونیک در اینجا یک قلعه ساختند. در سال ۱۲۶۳ راهبان فرانسیسکانی در این شهر اقامت گزیدند و در سال ۱۲۶۴ شهر جدیدی در نزدیکی این محل ساخته شد. در سال ۱۲۸۰ میلادی هر دوی این شهرها به لیگ بازرگانی هانستیک پیوستند و به سرعت به یک منطقهی تجاری قرون وسطایی تبدیل شدند. همانطور که در عکس فوق میبینید تورئن یک شهر زیبای قرون وسطایی است که ارزش بازدید را دارد.
6- غارهای آجانتا در هندوستان
این غارها که در منطقهی ماهاراشترا در کشور هندوستان قرار دارند غارهایی هستند که در دل صخرهها کنده شدهاند و قدمت آنها به قرن دوم قبل از میلاد باز میگردد. دیوارهای این غارها پوشیده از نقاشیهایی است که شاهکارهای هنری و مذهبی بودایی محسوب میشوند. تا سال ۴۸۰ قبل از میلاد این غارها به کلی خالی از سکنه شدند و در ۱۳۰۰ سال بعد از آن درختان جنگل این غارها را در خود گم کردند تا اینکه در سال ۱۸۱۹ میلادی یک افسر انگلیسی که به دنبال رد پای پلنگ بود به یک تنگهی شیب دار رسید. در آنجا دهانهی یکی از غارها را پیدا کرد که تقریباً مخفی شده بود و به داخل آن راه پیدا کرد؛ او بر روی دیوار این غار اسم خود و تاریخ آن زمان را با مداد نوشت. که آثار آن هنوز هم تا حدی معلوم است. کاپیتان اسمیت، آوریل ۱۸۱۹٫.
5- کتابخانهی سلسوس در ترکیه
این کتابخانه که در کشور ترکیه ساخته شده گنجایش ۱۲۰۰۰ جلد کتیبه را داشته و به عنوان بنای مقبره و یادبود سلسوس هم ساخته شده. سلسوس در سال ۹۲ میلادی کنسول و در سال ۱۱۵ میلادی فرمانروای آسیا و به طور کلی شهروند ثروتمند و مشهوری بوده است. به خاطر اینکه ساختمان این کتابخانه با الهام از سبک معماری روم باستان ساخته شده اهمیت بسیاری دارد. علاوه بر این نشان میدهد که ساخت کتابخانه نه تنها در کشور روم بلکه در تمام امپراطوری روم اهمیت داشته است. این بنا اخیراً بازسازی شده و در این بازسازی به شکل تاریخی هم بسیار پایبند بوده است. از نمای جلویی این کتابخانه به عنوان نمونهای از معماری عمومی روم باستان یاد میشود.
4- نسبار در بلغارستان
شهر باستانی نسبار (Nessebar) در استان بورگاس (Burgas) کشور بلغارستان روی شبهجزیرهای سنگی در دریای سیاه واقع شده است. این شهر تاریخی سههزار سال قدمت دارد و توسط تراسیانها (Thracian) بنیان گذاشته شده است و در قرن ششم پیش از میلاد مسیح (ع)، مردمی که از یونان به منطقه مهاجرت کرده بودند، در این شهر ساکن شدند. آنچه اکنون از این شهر تاریخی باقی مانده است، ساختمانهاییاند که به دوران یونان یا هلنستیک (Hellenstic) تعلق دارند. این بناهای تاریخی شامل ارگ شهر، معبد آپولو، میدان عمومی و استحکامهای دوران تراسیانها هستند. همچنین در شهر نسبار، قلعهای وجود دارد که در زمان حکومت بیزانس (امپراطوری رم شرقی) بر این منطقه احداث شده است.
این شهر تاریخی در زمان حاکمیت امپراطوری رم شرقی بر سواحل دریای سیاه، مهمترین شهر بندری این منطقه محسوب میشده است. در این شهر تاریخی خانههای چوبی نیز وجود دارند که در قرن نوزدهم میلادی احداث شده و هر کدام از آنهای نمونهای ارزشمند از هنری معماری قرن ۱۹ میلادی در این منطقهاند. یونسکو بهدلیل خصوصیات ویژهی این شهر تاریخی و تنوع آثار موجود در آن، در سال ۱۹۸۳ شهر نسبار را در فهرست میراث جهانی به ثبت رساند.
3- باگان در میانمار
باگان شهری باستانی در ایالت ماندالای در کشور برمه است. این شهر به اسمهای مختلفی ملقب بوده است مثل شهر دشمن کش، سرزمین مس و شهر سوخته. این شهر همچنین پایتخت بسیاری از حکومتهای باستانی برمه بوده است. پیشنهاد شده بود که شهر باگان در لیست میراث جهانی یونسکو وارد شود اما به دلایل سیاسی این کار انجام نشده و یونسکو این شهر را جزء آثار جهانی نمیداند. از آن جهت که حزب ارتشی SPDC بسیاری از بناهای باستانی این شهر مثل معابد، ساختمانها و غیره را تحت استفاده قرار داده بدون اینکه به سبک معماری و موارد استفادهی آنها توجهی کند علاوه بر این، در این بناهای تاریخی از مواد و اشیاء مدرن استفاده شده که هیچ تناسبی با طراحیهای اصلی آنها ندارند. با همهی این تفاسیر این شهر یکی از عجایب تاریخی است که ارزش دیدن را دارد.
2- لپتیس ماگنا در لیبی
لپیتس ماگنا یک شهر مهم در امپراطوری روم بوده است. بقایای این شهر در حوالی الخمس در کشور لیبی قرار دارند؛ در حدود ۱۳۰ کیلومتری شرق تریپولی و در نزدیکی ساحل دریا. منظرهی اینجا یکی از زیباترین و دست نخوردهترین بقایای بناهای رومی در حوزهی مدیترانه است. احتمالاً این شهر توسط قبایل فینیقی و در حوالی سال ۱۱۰۰ قبل از میلاد ساخته شده است اما تا حدود قرن چهارم میلادی که شهر کارتاژ به قطب مهمی در دریای مدیترانه تبدیل شد، از اهمیت چندانی برخوردار نبوده است؛ این شهر بخشی از شهر کارتاژ قدیم بوده تا اینکه در جریان جنگ سوم کارتاژی در سال ۱۴۶ قبل از میلاد به جمهوری روم پیوست. البته این شهر از حوالی سال ۲۰۰ قبل از میلاد به بعد شهری مستقل و خود مختار بوده است.
1- درهی گلها در هندوستان
درهی گلها یک درهی بسیار زیبا در ارتفاعات هیمالیا است که توسط کوهنوردان و گیاهشناسان مشهور بیش از یک قرن پیش معرفی شده و البته از سالها قبل از آن در اسطورههای هندو به آن اشاره شده است. مناظر این دره بسیار زیباست و بخشی از پارک ملی ناندا دوی محسوب میشود. درهی گلها پوشیده از صدها نوع گلهای زیباست که در فصلهای مختلف نیز تغییر رنگ میدهند. در سال ۱۹۸۲ این دره به یک پارک ملی تبدیل شد و هم اکنون جزء میراث جهانی یونسکو محسوب میشود. البته افراد محلی همیشه از وجود چنین محلی با خبر بودهاند و عقیده داشتند که پریان و الههها در اینجا زندگی میکنند.
عالی بود
مرسی