آزمایشگاههای علمی مکانهایی هستند که در آنها روی مسائل علمی تحقیق میشود. پس شاید چندان عجیب نباشد اگر تصور کنیم برای پی بردن به حقایق دانش و دستیابی به تکنولوژیهای نوین، آزمایشگاههایی با شرایط خاص و حتی در مکانهای ویژه احداث میشود. این همان اتفاقی است که قرار است مثلاً روی کرات دیگر بیفتد؛ اینکه انسان سعی میکند روی ماه یا مریخ یا در فضا بسیاری از سؤالات فیزیکی یا شیمیایی را پاسخ دهد.
اما بعید است بدانید که روی زمین هم آزمایشگاههایی بسیار متفاوت و دور از ذهن ساختهشده که دانشمندان میتوانند در آنها پاسخ بسیاری از سؤالات خود را سریعتر و دقیقتر بگیرند.
8- بلندترین
مسلماً وقتیکه در حال صعود از ارتفاعات هیمالیا در نپال هستید، بههیچعنوان انتظار ندارید که یک مرکز تحقیقاتی در آنجا ببینید. اما آزمایشگاه هرمی دقیقاً در ارتفاعات هیمالیا در نپال واقعشده است. این آزمایشگاه که در سال ۱۹۹۰ تأسیس شده، در ارتفاع ۵۰۵۰ متری از سطح دریا قرارگرفته است و درواقع پرچم آزمایشهای علمی در ارتفاع بالا را برافراشته است و از سال ۱۹۹۰ که تأسیس شده است بیش از ۵۵۰ مأموریت تحقیقاتی را به انجام رسانده است. بهعلاوه به کمیته CNR-Ev-K2 هم تعلق دارد. این کمیته علمی کار تحقیقات علمی را در ارتفاعات انجام می دهد و این آزمایشگاه در ارتفاعات هیمالیا هدفش این است که بتواند دانش بشر را در خصوص فراهم کردن کیفیتی بهتر برای جمعیت بومی در سراسر جهان و حفظ اکوسیستم حساس زمین در ارتفاع بالا افزایش دهد.
7- بادخیزترین
LENS-X که یک تونل باد و یک مرکز آزمایشگاهی است، سرعت تونل برابر با ۳۰ ماخ (عدد ماخ؛ سرعتی برابر با ۳۴۰ متر در ثانیه) که در واقع ۳۰ برابر بیشتر از سرعت صوت است، تولید میکند. این تونل در مرکز تحقیقاتی دانشگاه بوفالو در نیویورک واقعشده است. این تونل که دو متر و نیم عرض و ۳۰ متر طول دارد، تنها برای دو میلیثانیه میتواند با تمام قدرت باد تولید کند و با این حساب ۱۸ متر جریان هوا در تونل جریان مییابد. این مرکز تحقیقاتی که میتوان در آن موشکها و هواپیماهای کوچک را مورد آزمایش قرارداد، یک آزمایش بسیار مهم هم انجام داده است. سازمان فضایی ناسا آزمایشهای مربوط به فضاپیمای اوریون را در این تونل باد انجام داده است.
6- پر فشارترین
آزمایشگاه اکواریوس در آبهای فلوریدای آمریکا زیر آب قرار دارد و میتواند شش محقق را برای دو هفته در خود نگه دارد. این آزمایشگاه که در عمق ۲۰ متری آب است، یک محفظه کاری در عمق ۱۴ متری دارد که فشار هوا در آن دو و نیم برابر بیشتر از سطح آب است. ساکنان این آزمایشگاه میتوانند تا مدتزمان نه ساعت تا عمق سه متری دریا پایین بروند.
5- عمیقترین
آزمایشگاهی که میخواهیم در مورد آن صحبت کنیم در عمق دو کیلومتری ایالت اونتاریوی کانادا قرار دارد. از این آزمایشگاه برای مشاهده ذرات نوترونی استفاده میشود. دانشمندان میتوانند با استفاده از عمق زمین و لایههای ضخیم خاک و سنگ با حاشیه امنیت به مشاهده کنشها و واکنشهای نوترونها بنشینند. این آزمایشگاه در حال حاضر برای آزمایشهای این چنینی بازسازیشده است.
4- سبکترین
ایستگاه فضایی بینالمللی که در فاصله ۸۰ تا ۴۵۰ کیلومتری زمین در مدار قرارگرفته است، وظیفه انجام آزمایشهای فضایی را برعهده دارد. در ایستگاه فضایی جاذبه حس نمیشود و فضای بیوزنی در این آزمایشگاه این فرصت را فراهم میآورد که دانشمندان بتوانند روی این مساله تحقیق کنند که مواد در فضای بیوزنی چه وضعی دارند.
3- قدرتمندترین
Cray XT51 یا جگوار – سریعترین کامپیوتر جهان – در تاسیساتی کامپیوتری در تنسی آمریکا واقعشده است. رکورد سرعت این کامپیوتر ۱.۷۵۹ پتافلاپس است. (هر پتافلاپس در علم کامپیوتر معادل سرعتی معادل ده به توان ۱۵ است). این کامپیوتر همچنین این توانایی را دارد که سرعت محاسباتی خود را بهسرعت ۲.۳۳ پتافلاپس برساند. درواقع میتوان گفت که هر پتافلاپس معادل هزار تریلیون محاسبه در هر ثانیه است. این کامپیوتر این توانایی را دارد که محاسبات بزرگ را بلافاصله و با دقت بسیار زیاد انجام دهد. از همین رو اخیراً از این کامپیوتر در علوم هستهای و اتمی، به یو انرژی و علوم مربوط به زمینشناسی استفاده میشود.
2- بیسر و صداترین
بیسر و صداترین نقطه جهان در آزمایشگاه اورفیلد در مینه سوتای آمریکا واقعشده که یک اتاق است که صدا در آن هیچ انعکاسی ندارد. در سال ۲۰۰۴ میلادی در یک آزمایش بازگشت صدا از صوتی به فرکانس -۹.۴ دسیبل در این اتاق بهدستآمده است. از آنجاییکه گوش انسان نمیتواند صداهایی کمتر از صفر دسیبل را بشنود، هرکسی که وارد این اتاق شود فکر میکند این اتاق کاملاً ساکت است و هیچ صدایی در آن شنیده نمیشود. دانشگاه سالفورد مدعی شده که به صوتی با فرکانس منهای ۱۲ دسیبل هم رسیده است. البته این ادعا بهصورت رسمی تأیید نشده است.
1- جذابترین
آزمایشگاه فوق مغناطیسی ملی آمریکا در ایالت فلوریدا خانه چندین آهنربای قوی و البته خانه قدرتمندترین آهنربای جهان است. شار مغناطیسی بهاندازه ۴۵ تسلا هیبرید معادل قدرت ۴۵ هزار آهنربای یخچال است. این آهنربا از یک آهنربای فوق قوی باقدرت جذب ۱۱.۵ تسلا و یک آهنربای مقاومتی با قدرت جذب ۳۳.۵ تسلا تشکیلشده است. این آزمایشگاه یکی از آزمایشگاههایی است که بیشترین تقاضا را از سوی دانشمندان جهان برای انجام آزمایش در آن دارد. دمایی که آهنرباهای این آزمایشگاه در آن کار میکنند باید ۲۷۱ درجه زیر صفر باشد.
آخرین دیدگاهها