با ما همراه باشید با یکی دیگر از سری مطالب «ساختمان، پل، مجسمه و سازه». در این مطلب به بررسی ۸ تونل یا سازه زیرزمینی مهم در دنیا میپردازیم.
8- تونل لائردال
تونل لائردال در نروژ با طول ۲۴٫۵ کیلومتر طولانیترین تونل زیر زمینی مخصوص اتوموبیل در جهان است. هنگام ساخت این تونل از ماهوارههای رهیاب برای نقشه برداری و همچنین دریلهای لیزری هدایتگر استفاده شد تا مطمئن شوند از مسیر منحرف نشدهاند. به دلیل وجود کوهی با ارتفاع بیش از ۱۴۰۰ متر در بالای آن این تونل با ۲۰۰ هزار حلقه فولادی مقاوم شده است و ۴۵ هزار متر مکعب بتون تزریقی با سرعت بالا به کار رفته که فشار بسیار زیادی را تحمل میکنند.
7- شتاب دهنده ذرات ال-اچ-سی
شتاب دهنده ذرات ال-ای-پی بزرگترین آزمایشگاه علمی در جهان بود. این شتاب دهنده ذرات در عمق ۱۰۰ متر زیر مرز فرانسه و سوییس در تونلی حلقوی شکل با طول ۲۷ کیلومتر قرار دارد. این محل در سال ۲۰۰۰ بسته شد تا تونل بسیار بزرگتری به نام شتاب دهنده ال-اچ-سی ایجاد شود.
6- عمیقترین حفره در دنیا
این حفره در مقابل اندازههای بسیار عظیم خیلی بزرگ به نظر نمیآید، اما با عمق ۱۲ کیلومتر، عمیقترین حفره در دنیاست. این حفره توسط روسیه در کولا پنسیلوانیا ایجاد شد و دکل حفاری مخصوصی در بالای آن برای کاوش در مورد پوسته زمین ساخته شد. اما این حفره حتی نیمی از راه در خروجیترین لایه زمین نیست و هنوز ۶۳۵۹ کیلومتر دیگر تا مرکز زمین باقیست.
5- پناهگاه زیرزمینی برلینگتون
پناهگاه زیرزمینی برلینگتون در شهر ولت شیر در جنوب انگلیس محلیست که احتمالاً دولت انگلیس در اوضاع نابه سامان هستهای در دوران جنگ سرد به آنجا پناه برده است. اسم رمز ترن استیک برای این پناهگاه انتخاب شد. این مکان حدود ۱۸ هکتار مساحت دارد و با تجهیزات کامل به شکل چهارگوشی سنگی ساخته شده است.
4- تونل ذخیره آب در غرب نیویورک
طولانیترین تونل دنیا تونل ذخیره آب در غرب نیویورک از رودخانه دلاویر است. این تونل ۱۶۹ کیلومتر طول دارد و روزانه ۱٫۴ میلیارد گالن ذخیره آب شهر ۹ میلیون نفری نیویورک را تأمین میکند. هزینه زیادی برای پمپاژ صرف نمیشود چون ۹۵ درصد آب به دلیل اختلاف سطح جابه جا میشود.
3- کانال سی کان
کانال سی کان در ژاپن با طول ۵۳٫۸۵ کیلومتر طولانیترین راه آهن در جهان است. این تونل در عمق ۲۴۰ متر پایینتر از سطح دریا قرار گرفته و تنها راه آهن در جهان است که در این عمق از زمین ساخته شده است.
2- زبالهدان هستهای
در اعماق کوههای یوکا در نوادا سازمان انرژی آمریکا در حال ساخت تجهیزاتی جهت ذخیره ۷۰ هزار تن زباله هستهای است. دانشمندان در طول ۲۰ سال آزمایشهایی انجام دادند تا از خشک بودن و امنیت کامل محیط مطمئن شوند. هدف این بود که بتوانند زبالههای هستهای را بیش از ۱۰ هزار سال نگاه دارند البته این طرح در حال حاضر به خاطره روند اداری متوقف شده و ۱۰ ساله دیگر تا ذخیره زبالههای هستهای باقی مانده است.
1- سوپر کامیو کانده
سوپر کامیو کانده مخزن بسیار بزرگیست که در معدنی با عمق ۱ کیلومتر در زیر کوههای سر به فلک کشیده ژاپن قرار دارد. این مخزن شامل ۵۰ هزار تن از خالصترین آب است و با ۱۱٫۱۴۶ آشکارساز نوری بسیار حساس پوشیده شده است. در سال ۱۹۹۸ از این مخزن برای کشف شواهدی از وجود ذرات بسیار ریز بنیادی به نام نوترینو استفاده شد و جایزه نوبل فیزیک ۲۰۰۲ را از آن خود کرد. برای محافظت آشکارساز از تابشهای اضافی این مخزن در زیر زمین پنهان شده است.
آخرین دیدگاهها