۸۶ سال پیش در چنین روزی پل لوتربور - شیمیدان سرشناس آمریکایی متولد شد. شهرت این شیمیدان بزرگ به خاطر سهم مهم وی در اختراع دستگاه تصویرسازی تشدید مغناطیسی یا MRI است که به همین خاطر نیز جایزهٔ نوبل پزشکی سال ۲۰۰۳ میلادی به وی و پیتر منسفیلد تعلق گرفته است.
۶ می سال ۱۹۲۹ پل لوتربور در شهر سیدنی ایالت اوهایو آمریکا متولد شد. تحصیلات خود را در مقطع ابتدایی و دبیرستان در زادگاهش سپری کرد و سپس برای تحصیل در مقطع کارشناسی وارد موسسه فنی کیس در کلیولند شد. از همان دوران جوانی به شدت به انجام آزمایشهای علمی و تحقیق علاقهمند بود و بر همین اساس زیرزمین خانه خود را تبدیل به یک آزمایشگاه کوچک کرده بود و به تحقیق در آن میپرداخت. پل لوتربور بعد از پایان دوره کارشناسی خود مقطعی را در مراکز تحقیقاتی گذراند و حدود ۲ سال را نیز در ارتش آمریکا خدمت کرد و سپس مجدداً به دانشگاه بازگشت تا تحصیلات خود را ادامه دهد و سرانجام سال ۱۹۶۲ توانست دکترای خود را از دانشگاه پیتسبورگ دریافت کند.
بعد از آن به عنوان استاد با دانشگاههای نیویورک و استنفورد شروع به همکاری کرد و همزمان کارهای تحقیقاتی خود را نیز پیش میبرد. پل لوتربور ایده دستگاه تصویرسازی تشدید مغناطیسی را زمانی که در دانشگاه پیتسبورگ به تحصیل مشغول بود در ذهن خود پرورش داده بود و به مرور به تکمیل آن پرداخت. وی در سال ۱۹۷۰ اولین نمونههای آزمایشگاهی از این دستگاه را ساخت. ام آر آی روشی پرتونگارانه در تصویربرداری تشخیصی پزشکی و دامپزشکی است که در دهههای اخیر بسیار پرکاربرد شده است و بر اساس رزنانس مغناطیسی هسته کار میکند.
اساس ام آر آی مبتنی بر حرکت اسپینی هستههای اتم هیدورژن موجود در بدن است. این اسپینها از اسپینهای فردی پروتونها و نوترونهای درون هسته، ناشی میشود. با توجه به اینکه در اتم هیدورژن فقط یک پروتون وجود دارد، خود هسته یک اسپین خالص یا گشتاور زاویهای دارد. در واقع ام آر آی روشی است که از خاصیت مغناطیسی به افتها استفاده کرده و تولید تصویر میکند. اصول پایهٔ ام آر آی بر این اساس است که هستههای بعضی از عناصر، وقتی در میدان مغناطیسی قوی قرار میگیرند، با نیروی مغناطیسی هم راستا میشود. پل لوتربور زمانی که نخستین بار نتایج تحقیقات خود را در قالب یک مقاله ارائه کرد مجلات علمی مقاله وی را رد کردند سپس سر پیتر منسفیلد فیزیکدان انگلیسی که به کار دکتر لوتربور علاقهمند شده بود به کمک مدلهای ریاضی تلاش کرد سرعت عکس برداری روش لوتربور را بهبود ببخشد و در این کار نیز موفق شد. این دو دانشمند به خاطر نقش کلیدی در اختراع و بهبود دستگاه آم آر آی در سال ۲۰۰۳ موفق به دریافت جایزه نوبل پزشکی شدند.
دکتر پل لوتربور سرانجام در تاریخ ۲۷ مارچ سال ۲۰۰۷ میلادی در سن ۷۷ سالگی دیده از جهان فروبست.
آخرین دیدگاهها