۱۰۹ سال پیش در چنین روزی یعنی ۲۹ آوریل سال ۱۹۰۶ میلادی کرت فردریش گودل ، ریاضیدان و فیلسوف برجستهٔ اتریشی متولد شد. وی یکی از سرشناسترین ریاضیدانان قرن ۲۰ میلادی بوده است که از وی به همراه ارسطو فیلسوف بزرگ یونان باستان، گوتلوب فرگه - ریاضیدان و منطق دان برجسته سده ۱۹ و اوایل قرن ۲۰ به عنوان بزرگترین منطق دان تاریخ یاد میشود.
گودل در شهر بران واقع در امپراتوری اتریش-مجارستان و در یک خانوادهٔ آلمانی متولد شد. پدرش مدیر یک کارخانه بافندگی بود. زمانی که امپراتوری اتریش-مجارستان از هم فروپاشید به خاطر اینکه گودل در منطقهای قرار داشت که به کشور چک اسلواکی متعلق بود و زمانی که تنها ۱۲ سال سن داشت به اجبار به وی ملیت چک اسلواکی داده شد ولی وی همیشه خود را یک اتریشی اسیر در کشور چک میدانست. وی بعدها در ۲۳ سالگی ملیت خود را به اتریشی تغییر داد، اما با ورود آلمان نازی بهصورت اجباری ملیت اتریشی وی باطل و به ملیت آلمانی درآمد اما بعد از پایان جنگ جهانی دوم و جدا شدن کشور اتریش مجدداً ملیت اتریشی را برای خود برگزید اما چندی بعد نیز ملیت کشور آمریکا را پذیرفت.
زمانی که گودل کودک بود، در میان خانواده به آقای چرا شهرت داشت چراکه مدام به دنبال پیدا کردن دلایل پدیدههای مختلف بود و بی وقته سوالهای گوناگون را از پدر و مادرش و هر کس که میتوانست میپرسید که البته این خصوصیت به خاطر کنجکاوی بسیار بالای وی بود. وی در ۱۸ سالگی به شهر وین رفت و در دانشگاه وین تحصیلات خود را آغاز کرد. در زمان تحصیل در این دانشگاه، قدری در ریاضیات مهارت پیدا کرد و آنقدر قوی شد که در سطح اساتید دانشگاه قرار میگرفت و این موضوع موجب تعجب اساتید دانشگاه بود.
کرت گودل در سال ۱۹۲۹ و در حالی که تنها ۲۳ سال داشت توانست از پایان نامه دکترای خود دفاع کند و مدرک دکترای ریاضی خود را دریافت کند. گودل در سال ۱۹۳۱ قضایای ناتمامیت خود را منتشر کرد که در منطق ریاضی به قضایای ناتمامیت گودل شهرت یافته است. این قضایا در منطق ریاضی و فلسفهٔ ریاضی از اهمیت به سزایی برخوردارند و دلیل اصلی این اهمیت، رد برنامهٔ هیلبرت برای یافتن مجموعهای کامل و سازگار از اصول موضوع برای کل ریاضیات است. در سال ۱۹۳۳ گودل به آمریکا سفر کرد و در آنجا با آلبرت اینشتین دیدار کرد که بعد از این دیدار آن دو تبدیل به دوستانی نزدیک شدند. در این دوران بود که گودل زیرساختهای نظریه محاسبه پذیری یا نظریه رانش پذیری را پایه ریزی کرد. این نظریه از مباحث پایه در علوم رایانه است که به بررسی محاسبه پذیر و محاسبه ناپذیر بودن عملیات با استفاده از ابزارهای کلاسیک نظیر ماشین تورینگ و توابع بازگشتی میپردازد. در سال ۱۹۳۴ گودل در دانشگاه پرینستون مجموعه سخنرانیهایی در خصوصی منطق ریاضی برگزار کرد که مورد استقبال شدید ریاضیدانان آمریکایی قرار گرفت. درسال ۱۹۳۷ مجدداً به امریکا بازگشت و در این دوران به تحقیق در خصوص اصل موضوع انتخاب و فرضیه پیوستار مشغول بود. اصل موضوع انتخاب از مهمترین و جنجال برانگیزترین اصول موضوع نظریه مجموعهها است که به سادگی بیان میکند اگر تعدادی مجموعهٔ ناتهی (خواه تعدادی متناهی و خواه نامتناهی) در اختیار داشته باشیم، میتوان مجموعهای را تشکیل داد که از انتخاب دقیقاً یک عضو از هر مجموعه تشکیل شده است.
با قدرت گرفتن آلمان نازی و اشغال کشور اتریش، گودل تصمیم گرفت در آمریکا بماند و بعدها ملیت این کشور را پذیرفت.
کرت گودل یکی از بزرگترین منطق دانان تاریخ در کنار ارسطو و فرگه بوده است که سهم بزرگی در توسعه علم ریاضیات داشته است. کرت گودل در پایان عمر با بیماریهای روانی مختلفی روبرو شد که عملاً زندگی علمی و عادی وی را تحت تأثیر قرار داده بود. برای مثال همیشه تصور میکرد فردی به دنبال مسموم کردن وی است و به همین خاطر به هیچ عنوان غذا نمیخورد و در نهایت نیز دچار ضعف شدیدی شده بود تا اینکه سرانجام در تاریخ ۱۴ ژآنویه سال ۱۹۷۸ و در ۷۱ سالگی دیده از جهان فروبست.
آخرین دیدگاهها