۸۹ سال پیش در چنین روزی یعنی یک می سال ۱۹۲۶ میلادی، پیتر دیوید لکس - ریاضیدان برجستهٔ آمریکایی متولد شد. شهرت وی به خاطر دستاوردهای علمیاش در خصوص سیستمهای انتگرالپذیر، داینامیک شناور، امواج شوک، فیزیک سالیتون، قوانین محیطی هذلولی و علم محاسبات است.
پیتر دیوید لکس در شهر بوداپست مجارستان و در یک خانوادهٔ یهودی متولد شد. پدر و مادر پیتر هر دو پزشک بودند و عمویش، آلبرت کورنفلد یک ریاضیدان نامدار در لهستان بود. پیتر از همان کودکی علاقهٔ خود به ریاضیات را نشان داد و به همین خاطر نیز پدر و مادرش برایش یک معلم خصوصی برای ریاضیات استخدام کردند.
در سال ۱۹۴۱ و با حملهٔ آلمان نازی و اتحاد جهاهیر شوروی به لهستان خانوادهٔ پیتر این کشور را به مقصد آمریکا ترک کردند و ملیت این کشور را پذیرفتند. پیتر دورهٔ دبیرستان خود را در آمریکا ادامه داد و به خاطر نبوغی که از خود در ریاضیات نشان داد فرصت ملاقات با جان فون نیومن ریاضیدان برجسته و پایهگذار علم تئوری بازی و آلبرت اینشتین، دانشمند بزرگ را پیدا کرد.
بعد از پایان دورهٔ دبیرستان و در حالی که تنها ۱۷ سال سن داشت وارد دانشگاه نیویورک شد. در خلال جنگ جهانی دوم مدتی را نیز در پروژهٔ منهتن فعالیت کرد. بعد از پایان جنگ جهانی دوم نیز به مدت یکسال در لوس آلاموس و پروژهٔ منهتن باقی ماند تا اینکه برای ادامه تحصیلات دانشگاهی خود راهی دانشگاه نیو مکزیکو و سپس دانشگاه استنفورد شد. پیتر دیوید لکس دوره دکترای خود را در دانشگاه نیوورک پی گرفت و در سال ۱۹۴۹ دکتر گرفت. در دوران فعالیتهای علمی، دکتر لکس در خصوص موضوعات گوناگونی تحقیق کرده است و از خود دستاوردهای مهم علمی برجای گذاشته است که از جملهٔ آنها میتوان به روش لکس-وندروف، تئوری توازن لکس، تئوری بابوسکا-لکس-میلگرام و جفت لکس اشاره کرد.
وی در سال ۱۹۵۹ میلادی مسئلهای را در خصوص نمایش بعد سوم ماتریسها مطرح کرد که به مدت چهار دهه ذهن ریاضیدانان را مشغول کرده بود و به معمای لکس شهرت یافته بود تا این که سرانجام در سال ۲۰۰۳ میلادی توسط ریاضیدانان حل شد.
دکتر لکس در حال حاضر به عنوان عضو دپارتمان ریاضیات دانشگاه نیویورک به فعالیت مشغول است.
آخرین دیدگاهها