۱۹ آوریل سال ۲۰۱۳ میلادی درست ۲ سال پیش در چنین روزی فرانسیس جیکوب زیست شیمیدان سرشناس فرانسوی از دنیا رفت. شهرت وی به خاطر شکل دادن و سازماندهی ایدهٔ کنترل سطح آنزیم در تمام سلولها از طریق رونویسی در علم ژنتیک است که به همین خاطر نیز جایزهٔ نوبل پزشکی سال ۱۹۶۵ به وی تعلق گرفت.
فرانسیس جیکوب در تاریخ ۱۷ ژوئن سال ۱۹۲۰ میلادی در شهر نانس فرانسه متولد شد. به خاطر کنجکاوی فراوان و هوش سرشاری که داشت توانست خواندن را در سنین بسیار کم فراگیرد و شروع به مطالعهٔ کتابهای مختلف کند. پدر بزرگ فرانسیس جیکوب یک ژنرال ارتشی بود که تأثیر بسیار زیادی روی جیکوب داشت و نقش الگو را برای وی در دوران کودکی ایفا میکرد. فرانسیس در آغاز به ریاضیات و فیزیک علاقه فراوان داشت و آینده خود را در این رشتهها متصور بود اما قبل از ورود به دانشگاه این فرصت را پیدا کرد تا یک عمل جراحی را از نزدیک مشاهده کند. تجربه مشاهده جراحی باعث شد تا مسیر زندگی فرانسیس جیکوب تغییر کند و به علوم تجربی علاقه پیدا کرده و وارد مدرسه پزشکی شود.
در خلال حمله آلمان نازی به فرانسه در شرایطی که دانشجوی سال دوم پزشکی بود و بعد از اشغال فرانسه به انگلستان رفت و در آنجا در جبهه مقاومت مشغول به فعالیت شد. سال ۱۹۴۴ و در خلال بمبارانهای آلمان نازی مجروح شد. بعد از پایان جنگ به فرانسه بازگشت و بعد از درمان، تحصیلات خود را در دانشکدهٔ پزشکی از سر گرفت. در آن دوران فرانسیس جیکوب شروع به تحقیق در خصوص تریتروسین کرد که نوعی آنتی بیوتیک بود. تحقیقات در خصوص باکتریها باعث شد تا به علم زیست شیمی علاقهمند شود و ادامهٔ تحصیلات خود را در این حوزه ادامه دهد. سال ۱۹۶۱ میلادی دکتر فرانسیس جیکوب به همراه ژآک مونو ایده کنترل آنزیمها درون سلول را مطرح کردند که این ایده یک تحول بزرگ در علم ژنتیک و زیست رشد موجودات زنده به وجود آورد و باعث شد تا اهمیت مولکول DNA به عنوان پیچیدهترین مولکول شناخته شده بیشتر برای دانشمندان آشکار شود. مولکول DNA یا دئوکسی ریبو نوکلئیک اسید، نوعی اسید نوکلئیک است که دارای دستورالعملهای ژنتیکی است که برای کار کرد و توسعه بیولوژیکی موجودات زنده و ویروس مورد استفاده قرار میگیرد. دکتر فرانسیس جیکوب به همراه ژآک مونو دیگر زیست شیمیدان فرانسوی در سال ۱۹۶۵ به خاطر همین کشف مفتخر به دریافت جایزه نوبل پزشکی شدند.
دکتر فرانسیس جیکوب در تاریخ ۱۹ آوریل سال ۲۰۱۳ میلادی در سن ۹۲ سالگی دیده از جهان فروبست.
آخرین دیدگاهها