در اینجا ما قصد داریم کشورهایی را که دارای پرسرعتترین قطار ها در دنیا هستند را به شما معرفی کنیم. سرعت بعضی از این قطارها در زمان گرفتن تست سرعت ثبت شده است و اطلاعات بعضی دیگر از سازمان بین المللی به نام Railway Gazette و مرکزی به نام Asia Pacific Aviation گرفته شده است.
10- روسیه
مدل قطارها: Siemens Velaro RUS
حداکثر سرعت: mph ۱۷۵
ظرفیت: ۶۰۰ مسافر
قطارهای پرسرعت روسیه در سن پترزبورگ تردد میکنند. در دسامبر سال ۲۰۰۹ این قطارها به عنوان پرسرعتترین قطارها شناخته شد. قطارهای Velaro RUS که ساخت کشور آلمان است به Sapsan هم معروف است. سرعت این قطارها ۴۰۱ مایل در ساعت است و زمان مسافرت را از ۸ ساعت به ۳ ساعت و ۴۵ دقیقه کاهش میدهند. سرعت قطارهای مسافربری ۱۵۵ mph است اما در تست سرعتی که در سال ۲۰۰۹ از این قطارها گرفته شد حداکثر سرعت ۱۷۵ mph برای این قطارها ثبت شد. قیمت ۸ قطار پر سرعت حدوداً ۱ میلیارد دلار است. روسیه تلاش میکند تا زمان برگزاری مسابقات FIFA World Cup که قرار است سال ۲۰۱۸ در این کشور برگزار شود، شبکه ریلی قطارهای پرسرعت خود را گسترش دهد. به همین منظور دولت این کشور قراردادهایی را با چند سرمایه گذار خارجی، جهت ساخت شبکه ریلی که شهرهای مختلف روسیه را به هم وصل میکند امضاء کرده است.
9- تایوان
مدل قطارها: THSR ۷۰۰T
حداکثر سرعت: ۱۸۶ mph
ظرفیت: ۹۸۹ مسافر
ساخت شبکه ریلی در تایوان چیزی حدود ۱۸ میلیارد دلار برای دولت این کشور هزینه داشته است. و به جرات میتوان گفت که نقشه ریلی این کشور یکی از بهترین نقشهها در دنیاست. قطارهای THSR ۷۰۰ T با سرعتی معادل ۲۱۴ مایل از تایپه که در شمال تایوان قرار دارد تا Kaohsiung که در جنوب تایوان است حرکت میکنند. قبلاً از شمال به جنوب تایوان در زمان ۴٫۵ ساعت طی میشد. اما امروزه با وجود قطارهای پر سرعت این زمان به ۹۰ دقیقه کاهش یافته است. از سال ۲۰۰۷ تا کنون، در تایوان ۳۰ عدد از این قطارها در حال جابجایی مسافرین هستند. قطارهای THSR ۷۰۰T ساخت کشور ژاپن (کارخانه Shinkansen) است. در سال ۲۰۱۰ رکورد جابجایی مسافرین ۳۶٫۹ میلیون نفر ثبت شد که نسبت به سال قبل، ۱۴% افزایش داشته است. اخیراً مسئولین سیستم ریلی قطارهای پر سرعت در کشور تایوان اعلام کردهاند که بدلیل نشست زمین که به خاطر استفاده بیش از حد از شبکه آبهای زیرزمینی است، شبکه ریلی باید هر ۱۰ سال یکبار تجدید ساخت شود. ماه گذشته دولت این کشور استفاده از چاههای آبهای زیرزمینی را که استفاده از آنها ممکن است به اساس شبکه ریلی آسیب بزند را محدود کرده است.
8- کره جنوبی
مدل قطارها: KTX-۱
حداکثر سرعت: ۱۹۰ mph
ظرفیت: ۹۶۵ مسافر
شبکه ریلی قطارهای پر سرعت در کره جنوبی، که به قطارهای سریع السیر کره (KTX) معروف است روزانه بیش از ۱۰۰۰۰۰ مسافر را در ۲ خط جابجا میکنند. در سال ۲۰۱۰، رکورد جابجایی ۱۷۸٫۵۸۴ نفر که از این قطارها استفاده میکردند ثبت شده است. در سال ۲۰۰۴ که برای اولین بار از این قطارها استفاده شد، زمان سفر از شهر سئول تا شهر بندری بوسان به ۲ ساعت و ۴۵ دقیقه کاهش یافت که نصف زمانی است که قبلاً طی میشده. با افتتاح دومین خط قطارهای پر سرعت این زمان به ۲۲ دقیقه کاهش یافت. به نظر میرسد که استفاده از قطارهای پر سرعت روی صنعت هوایی هم اثر گذار بوده است. طوری که بین سالهای ۲۰۰۳ و ۲۰۰۷ حدود ۳۰% از مسافرتهای هوایی کاهش یافت. اگر چه راه اندازی شرکتهای حمل و نقل هوایی ارزان قیمت توانست کمک کمی به رشد سفرهای هوایی بکند، اما هنوز هم تعداد مسافرانی که از حمل و نقل هوایی استفاده میکنند به نسبت زمان قبل از راه اندازی شبکههای حمل و نقل ریلی کمتر است.
7- انگلستان
مدل قطارها: Eurostar ۳۳۱۳/۱۴
حداکثر سرعت: ۲۰۸ mph
ظرفیت: ۷۵۰ مسافر
یورو استار توانست مسیر سفرهای اروپای غربی را تغییر دهد. از زمان استفاده از شبکه ریلی قطارها در سال ۱۹۹۴، انگلستان به شهرهایی در فرانسه و بلژیک از طریق تونل زیرزمینی وصل میشود. در آگوست سال ۲۰۰۹، با ۲۷ قطار و بیش از ۱۰۰ مسیر در اروپا، این قطارها ۱۰۰ میلیون مسافر را جابجا میکردند. سرعت این قطارها بیش از ۱۸۶ mph است. در سال ۲۰۰۳، یورو استار توانست رکورد سرعتی معادل ۲۰۸ mph را ثبت کند. اخیراً، تصمیم گرفته شده جهت خرید ۱۰ قطار جدید، ۶۰۰ میلیون دلار هزینه شود و با شرکت آلمانی زیمنس هم قرارداد بسته شود. اما این قرارداد هنوز حالت تعلیق دارد. Alstom دومین سازنده بزرگ قطارهای پر سرعت و تأمین کننده قطعات یورو استار به حساب میآید.
6- ایتالیا
مدل قطارها: ETR ۵۰۰ Frecciarossa
حداکثر سرعت: ۲۲۵ mph
ظرفیت: ۵۹۰ مسافر
ایتالیا یکی از اولین پیشگامان در ساخت شبکه ریلی قطار پر سرعت در دنیا به حساب میآید. این کشور یکی از اولین کشورهای اروپایی در استفاده از این قطارهاست. در سال ۱۹۷۷، شبکه ریلی که طول آن ۸۶ مایل بود و از شهر رم تا Citta della Pieve کشیده میشد افتتاح شد. در آن زمان سرعت قطارها ۱۶۰ mph بود. از آن زمان تاکنون، شبکه ریلی رشد بسیار چشمگیری داشته است. این شبکه ریلی تورینو در شمال انگلستان را به ناپلی در جنوب انگلستان وصل میکند. قطارهای ETR ۵۰۰ ساخت کشور ایتالیاست و یکی از سریعترین سری قطارها در این کشور است. در سال ۲۰۰۹، در سفری که بین شهرهای فلورانس و بلوگنا انجام شد سرعت قطارهای ETR ۵۰۰ Y۱ به ۲۲۵ mph رسید. البته به نظر میرسید که همه از این پیشرفت خوشحال نیستند. اوایل این ماه ۲۰۰ نفر در انفجار تونلی که جهت ساخت خطوط ریلی در شمال Susa انجام میشد زخمی شدند. اعتراض کنندگان میگفتند که سرعت بالای این قطارها موجب خرابی زمینهای اطراف میشود و بازسازی آن ممکن است باعث آزاد شدن مواد مضر شیمیایی در زمین شود.
5- اسپانیا
مدل قطار: AVE Class ۱۰۳
سرعت: ۲۵۱ mph
ظرفیت: ۴۰۴ مسافر
کشور اسپانیا با دارا بودن بیش از ۳۴۳۳ خط ریلی، طولانیترین خطوط ریلی در دنیا را داراست. ۶ خط ریلی در این کشور وجود دارد و چندین خط دیگر هم در حال ساخت است. دولت این کشور قصد دارد تا سال ۲۰۲۰، ۳۱ مایل دیگر به خطوط ریلی این کشور اضافه کند. قطارهای پر سرعت در اسپانیاازسری قطارهای AVE است. این قطارها توسط چند سازنده قطار مثل زیمنس، آلستوم و بمباردیر ساخته شدهاند. شرکت زیمنس ساخت قطارهای AVE ۱۰۳ را در سال ۲۰۰۷ آغاز کرد و در تست سرعتی که بین شهرهای مادرید و زاروگز انجام شد توانست رکورد سرعت ۲۵۱ mph را ثبت کند. اما برای حفظ جان مسافرین نهایت سرعتی که برای قطارهای مسافربری در این کشور انجام میشود ۱۸۶ mph است. این قطارها فاصله بین دو شهر مادرید و پرتغال رابه جای ۹ ساعت در ۲ ساعت و ۴۵ دقیقه طی میکنند.
4- آلمان
مدل قطار: Transrapid TR-۰۷
سرعت: ۲۷۰٫۳ mph
ظرفیت: متغیر
کشور آلمان یکی از اولین استفاده کنندگان تکنولوژی قطارهای پرسرعت در دنیاست. کارخانه زیمنس که یکی از سازندگان این قطارهاست در این کشور قرار دارد. کارخانه آلمانی زیمنس و ThyssenKrupp سیستم سرعت قطارها را تقویت کردند. عملکرد قطارهای مونوریل، روی ریلهای مغناطیسی امتحان شد و سرعت آنها به ۳۱۱ mph رسید. در سال ۲۰۰۴، شبکه ریلی Shanhai Maglev در چین اولین شبکه ریلی بود که با سرعت ۲۶۷ mph اقدام به جابجایی مسافرین کرده است. با وجود ریلهای مغناطیسی در آلمان هیچ وقت از این ریلها استفاده نشد. زیرا برای استفاده از این تکنولوژی دو مانع مهم وجود داشت و آن هم هزینه زیاد و تصادف بود. در تست سرعتی که در سال ۲۰۰۶ انجام شد ۲۶ نفر در تصادف کشته شدند. از سال ۱۹۹۱ سیستم InterCity Express) ICE) در این قطارها استفاده میشده. سرعت این قطارها ۱۹۹ mph بوده و شهرهای آلمان را به شهرهایی در سوئیس، اتریش، بلژیک و هلند وصل میکند. در سال ۱۹۹۸ تصادف مرگباری در آلمان نزدیک دهکده Eschede صورت گرفت و باعث مرگ بیش از ۱۰۱ نفر شد.
3- چین
مدل قطارها: CRH۳۸۰ AL
سرعت: ۳۰۲ mph
ظرفیت: ۶۰۰ مسافر
کشور چین با دارا بودن ۶۰۰۰ مایل شبکه ریلی طولانیترین شبکهها در دنیا را داراست. افتتاح خط Beijing- Shamghai در اوایل این ماه یکی از افتخارات این کشور به حساب میآید. ساخت ۸۱۹ مایل شبکه ریلی در زمینی به مساحت ۶۰ میلیون متر مکعب انجام شده است. در تست سرعتی که از این قطارها گرفته شده سرعت ۳۰۲ mph برای آنها ثبت شده. اما برای تأمین امنیت جان مسافرین قطارهای CRH۳۸۰ AL با سرعت ۱۸۶ mph مسافرین را جابجا میکنند. کشور چین از سال ۲۰۰۷ تصمیم گرفت که از قطارهای پر سرعت استفاده کند. تنها در عرض دو سال ۶٫۴ میلیون نفر از این قطارها استفاده کردند. دولت این کشور تلاش میکند تا سال ۲۰۱۵ شبکه ریلی این قطارها را تا ۲۸۰۰۰ مایل گسترش دهد.
2- فرانسه
مدل قطار: TGV V۱۵۰
سرعت: ۳۵۷ mph
ظرفیت: متغیر
Alstom در سال ۱۹۸۱ اقدام به ساخت قطارهای پیشرفته کرد. در آن زمان قطارها فقط بین دو شهر پاریس و لیون تردد میکردند. اما امروزه با گسترش شبکههای ریلی تعداد سرویسهای جابجایی به ۱۵۰ مسیر افزایش پیدا کرده و فرانسه را به کشورهای همسایه متصل میکند. در سال ۲۰۰۷ سرعت قطارهای TGV V۱۵۰ ۳۵۷ mph ثبت شده اما این قطارها فقط با سرعتی معادل ۲۰۰ mph تردد میکنند. استفاده از تکنولوژی قطارهای پر سرعت TGV در بسیاری از کشورهای دنیا مثل انگلستان، بلژیک، هلند و آلمان استفاده میشود. ماه گذشته کارخانه فرانسوی Alstom، جهت ساخت شبکه ریلی در عراق که شهرهای بغداد و بصره را به هم وصل میکند قراردادی را با این کشور امضاء کرده است.
1- ژاپن
مدل قطار: JR-Maglev MLX۰۱
سرعت: ۳۶۱ mph
ظرفیت: متغیر
کشور ژاپن از سال ۱۹۶۴ از قطارهای پر سرعت استفاده میکرده است و یکی از پیشرفتهترین شبکههای ریلی در دنیا را داراست. اولین موفقیت ژاپنیها در ساخت قطارهای پر سرعت با معرفی اولین سری از قطارهای Tokaido Shinkansen صورت گرفت. سرعت این قطارها ۱۳۰mph بوده و قطار در عرض ۳ روز، ۱۰۰ میلیون مسافر را جابجا میکردند. امروزه، این قطارها ۳۷۸۰۰۰ مسافر را در طول روز جابجا میکنند. استفاده از قطارهای Maglev از سال ۱۹۷۰ در ژاپن رونق گرفت. دولت تصمیم داشت تا اواخر سال ۲۰۰۷، طرحی که ارزش آن ۱۱۲٫۴ میلیارد دلار بود را برای ساخت قطارهای Maglev ارائه دهد. این قطار شهرهای توکیو، ناگویا و اساکا را به وصل میکند. پیش بینی میشود که با اتمام این پروژه زمان سفر بین شهرهای توکیو و اساکا از ۲ ساعت و ۱۸ دقیقه به ۱ ساعت کاهش یابد. در تست سرعتی که در سال ۲۰۰۳ انجام شد سرعت ۳۶۱ mph برای این قطارها ثبت شد. بنابراین قطارهای JR-Maglev MLX۰۱ پر سرعتترین قطار در دنیا به شمار میآید.
مقاله ی خوبی بود بسیار عالی.
واقعا مایه تاسفه.ایران یک قطار گذاشته به اسم سریع السیر مشهد تهران.(مثلا سریع السیر) که کلی تاخیر داره و معمولا همیشه 1:30 تاخیر میکنه و روال عادی این شرکت هست.سرعتش 160 باید باشه که سرعتش با قطارهای دیگه خیلی فرقی نداره
160تا هم زیاده 60تا سرعت خوبیه